facebook_pixel
//Een ode aan de droogoven + recept fruitleer en zomerse granola

Een ode aan de droogoven + recept fruitleer en zomerse granola

Ik heb er een nieuwe hobby bij! Want sinds ik in het gelukkige bezit ben van een Byzoo Droogoven Scorpion maak ik de meest bijzondere en nieuwe lekkernijen. Van fruitleer (gezond snoep!) tot komkommerchips en gedroogde ananas voor zomerse granola. Ik vertel je er alles over!

voedsel drogen in de droogoven

Voedsel drogen in de droogoven

In een droogoven – de naam zegt het eigenlijk al – droog je voedsel. Van groente tot fruit en van kruiden tot vlees en bloemen: alles kun je er in drogen.

Drogen gebeurt op een constante vrij lage temperatuur (maximaal 68 graden). En doordat de luchtstroom horizontaal wordt verdeeld – van achteren naar voren – drogen de ingrediënten gelijkmatiger.

Voedsel drogen in de droogoven: fruitleer

Byzoo Droogoven Scorpion

De Byzoo Droogoven Scorpion heeft met 10 droogtrays een droogoppervlakte van maar liefst 1,5 m2. Je kunt dus vele kilo’s aan ingrediënten tegelijkertijd drogen. En dat is fijn, want drogen duurt lang. Gemiddeld ben je 8-10 uur kwijt aan bijvoorbeeld het drogen van fruit. Dan is het fijn dat je op 10 trays tegelijkertijd appeltjes, aardbeien en mango’s kunt drogen.

droogoven opgeklapt

Opvouwbaar

Het meest bijzondere aan de Byzoo Droogoven Scorpion is dat je ‘m na gebruik eenvoudig kunt inklappen. Wel zo fijn, want toegeven: het is een joekel van een apparaat, deze droogoven. De afmetingen zijn 39hx43bx51d.  De droogoven is volledig van RVS en dus erg hygiënisch in gebruik en makkelijk schoon te maken.

voedsel drogen in de droogoven

Met behulp van het digitale bedieningspaneel stel je eenvoudig de tijd (5 minuten tot 15 uur) en de temperatuur in (35 tot 68 graden celcius). De droogoven schakelt vanzelf uit als de timer is afgelopen. Handig, dan kun je ‘m bijvoorbeeld ’s nachts aanzetten. Eten maken terwijl je slaapt, wie wil dat nou niet.

voedsel drogen in de droogoven

Stroomverbruik en droogtijden/-temperaturen

Afhankelijk van je energieleverancier kost het drogen met een droogoven ca. 5 cent per uur. Het drogen van fruit kost je dus ca. 40-50 cent. Om je droogoven zo efficiënt mogelijk te gebruiken is het dus aan te raden alle lades te vullen. Je kunt eigenlijk alles tegelijkertijd drogen, behalve uien en knoflook, die geven teveel geur af aan ander voedsel.

Op internet vind je veel informatie over voedsel drogen. Ook zijn er diverse boeken verkrijgbaar. Bestel je nu via deze link de Byzoo Droogoven Scorpion dan krijg je er het ‘Handboek Voedsel Drogen’ twv 22 euro gratis bij. Ik vond ook veel informatie en recepten op de site van weckenonline.

fruitleer

Fruitleer

Fruitleer vind ik één van de leukste dingen om te maken. Gezonder snoep dan dit krijg je niet! Je hebt hiervoor wel een droogmatje of een paraflexx sheet nodig. Ik kocht een paraflexx sheet bij DOK. Zo’n sheet is af te nemen met een vochtige doek en herbruikbaar.

Om fruitleer te maken hoef je eigenlijk niets anders te doen dan fruit te pureren, eventueel naar wens te zoeten met suiker of honing (maar dat hoeft meestal niet als je seizoensfruit gebruikt, dat vaak al zoet van zichzelf is).

fruit drogen in de droogoven

Leg de paraflexx sheet op een droogtray en spreidt de fruitpuree uit. Beweeg voorzichtig heen en weer om te verdelen over de sheet. Droog de puree ca. 8 uur op 57 graden.

Laat afkoelen en rol op of snijd er kleinere matjes van. Bewaar luchtdicht.

fruit drogen in de droogoven

Zomerse granola

Granola wordt hier in huis heel veel gegeten. Ik maakte een zomerse variant met kokos en ananas!

Om de ananas te drogen snijd je een verse ananas in plakken (ik gebruik altijd zo’n handige ananasboor) en droogt ze ca. 8-10 uur op 57 graden. Een beetje afhankelijk van de dikte van de plakken. Laat afkoelen. Maak een flinke voorraad, je kunt ze luchtdicht lang bewaren!

Wil je de zomerse granola – die al goddelijk lekker is – nóg beter maken, gebruik dan de (tijdelijke) chocoladereep van Tony Chocolonely wit kokos ananas!

Voedsel drogen in de droogoven: zomerse granola

Zomerse granola met ananas en kokos

Wat heb je nodig (1 flinke pot)

  • 150 gram havervlokken
  • 50 gram mix pompoen-, pijnboom- en zonnebloempitten
  • 100 gram grofgehakte noten (ik gebruikte witte amandelen)
  • 4 eetlepels honing
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 50 gram kokosvlokken3 eetlepels gesmolten kokosolie (zonnebloemolie kan ook)
  • ca. 50 gram gedroogde ananas in stukjes
  • 50 gram witte chocolade in grove stukjes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de pitten, noten, specerijen, honing en olie in een kom en roer alles goed door elkaar. Leg het mengsel op de bakplaat en spreid gelijkmatig uit.

Bak in ca. 15-20 minuten goudbruin, schep halverwege alles even om.

Laat goed afkoelen buiten de oven op de bakplaat. Als alles is afgekoeld kun je de gedroogde ananas, kokosvlokken en de witte chocolade toevoegen. Doe de granola in een goed afsluitbare pot.

Binnenkort volgen er meer leuke recepten uit de droogoven! Heb je vragen, stel ze gerust! Lijkt het jou wat, voedsel drogen in de droogoven?

Ik heb deze droogoven gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer
Door |2018-06-18T09:39:50+00:0018 juni 2018|Droogoven|0 Reacties

Geef een reactie